Egy nettó 100 négyzetméteres, hasznos alapterületű, könnyűszerkezetes családi ház SIP (Structured Insulated Panel) panelből 28 millió forintból épül fel, téglából ugyanekkora 40 millióból. Ráadásul a SIP panelház 4-6 hónap alatt teljesen elkészül, és fenntartása sokkal olcsóbb, mint a tégláé vagy más könnyűszerkezetes ingatlané. Ezért is egyre nagyobb az érdeklődés iránta: Szegeden és Deszken eddig nagyjából 45 SIP technológiával készült ház épült. Méghozzá egyedi igényekhez igazodva.

Miért jobb más könnyűszerkezetes háznál a SIP technológiával készült ingatlan (családi ház, társasház vagy akár ipari épület)? A SIP panelépítmények jellemzően jóval erősebbek, mint a hagyományos favázas építmények, mert önálló falként működnek, és így sokkal feszesebbek, mint a sok kicsi darabból összeszögelt vázak.

A SIP technológia kizárja a hőhídképződést: a két OSB réteg közé méretpontosan bevágott, majd ragasztott és préselt polisztirolhab kerül, így a szigetelés nem ereszkedik meg, szemben más faházak szigetelésével. Az OSB külső felülete kőzetgyapottal borított – figyelembe véve, hogy a kőzetgyapotnak nem csak a hő-, hanem a hangszigetelése is kiváló. Ráadásul a kőzetgyapot szigetelőanyag 1000 °C-ig nem olvad meg, ezért létfontosságú tűzvédelmet biztosít az épület és a benne élők számára.

A belső OSB felületére pedig egy párazáró fólia után dupla tűzgátlós RF gipszkarton kerül, ezzel kiválóan hőszigetelt, tartós, alacsony fenntartású, tűzálló házat kap a megrendelő – foglalja össze ezen házak legfontosabb előnyeit Nádasdi Csaba, a SIP technológiára szakosodott Költözzma Kft. ügyvezetője.

Persze más is van még itt! Az előre legyártott, külön álló paneles, 30,5 cm vastag falak 3 m*1,25 méteresek, így az ingatlan építkezés után is bármikor bővíthető, toldható. Ráadásul a paneleknek hála a falak könnyen variálhatóak, az egyedi igények a 2-3 hónapos tervezéskor messzemenőleg figyelembe vehetőek. Ugyanakkor a cég honlapja ötletként 10-féle típusházat is kínál – az 53 m2-től egészen a 108 m2-ig.

Ha a fagyok beálltáig befejeződik az alapozás, télen is folytatódhat a munka: 4-6 hónap alatt a SIP ház kulcsrakészen átvehető Szegeden és 50 km-es vonzáskörzetében, illetve 100 km-es vonzáskörzetében szerkezetkész állapotban.

A födémre kerülő egyedi hőszigetelés az üveggyapotnál sokkal jobb, tartósabb, rágcsáló- és penészmentes. A 25 centiméter vastag, bórral és foszfáttal átitatott, darált újságpapír páraszabályozó szerepet is betölt. Egyedi befújásos eljárással kerül a födémre, és minden hézagot kitölt.

Ma már téglaházaknál is alkalmazzák a gyártmányterv alapján készült, szeglemezes, rácsos tartós tetőszerkezeteket – ezzel dolgozik a Költözzma Kft. is. Ezzel nem kell 100 tonnás födémet kiönteni; a szilárd födém elhagyható, mert a zárófödém a rácsrudak alsó övére szerelt álmennyezet. Ezzel a tetőszerkezettel szinte bármilyen formájú tető könnyen kivitelezhető.

A 2018 óta Szegeden és vonzáskörzetében tevékenykedő kivitelezőcég a pénzügyekben (a teljes körű hitelügyintézésben, csok- és babaváró hitelek kérelmezésében) is segít.

Nézzen utána, miért annyira közkedveltek a SIP panelházak Amerikában, a skandináv országokban, Nagy-Britanniában vagy a németeknél! Egyről azonban ne feledkezzen meg: ezek a környezetbarát házak kizárólag speciális ÉMI-engedéllyel épülhetnek meg.

Elérhetőség:
koltozzma.com
koltozzma.hu
Nádasdi Csaba, 06-30/535-0760

Forrás: DÉLMAGYAR